Praktijk 
De Zevende Dag

Holistisch Coaching, Massage & Facials

Haptonomische massage/ Haptotherapie               


Binnen de haptonomie wordt het lichaam als drager van 

emoties gezien. Herinneringen en gevoelens worden in het lichaam opgeslagen. 

Aanraken is een heel natuurlijke manier van menselijk contact. 

Het gaat bij haptonomie om de gevoelsbeleving van u en hoe u omgaat met uzelf en anderen. Door aanraking wordt beoogd u meer bewust te laten zijn van het eigen gevoel en de wisselwerking tussen lichaam en geest. Het lichaam heeft een geheugen en reageert op verschillende situaties hetzelfde, wat erg verwarrend kan zijn. Deze massagevorm is een heilzame manier om stil te staan bij lichamelijke sensaties. Het kan benoemd en herkend worden. Alles in een veilige en ontspannen setting.


Emoties en spanningen kunnen omhoog komen en verwerkt worden. Het zet u aan tot meer zelfvertrouwen en bewustwording van patronen in relaties en in uw handelen.  

Haptonomie is de leer of wetenschap van het voelen of het menselijke gevoelsleven. 

Hapsis betekent tast, tastzin, gevoel, gevoelsleven; nomos betekent regel, regels, regelmatigheden, wetten, wetmatigheden. Haptonomie helpt je je voelende vermogen te ontwikkelen, zodat je beter om kunt gaan met klachten en stress. Het lichaam is de drager van gevoel. Het lijf is altijd eerlijk en reageert op situaties. Haptonomie kan zinvol zijn bij onder andere (chronische) pijnen, relatieproblemen, problemen met sociale contacten, overspannenheid, (chronische) vermoeidheid, houdingsproblemen, stress en burn-out, traumatische ervaringen, hyperventilatie, depressie, onverwerkte ervaringen en opvoedingsproblemen. Maar bijvoorbeeld ook bij (top)sportbegeleiding.

Mensen zijn van nature gericht op contact en aanraking. Door allerlei verstoringen is bij veel mensen echter het denken en doen veel beter ontwikkeld dan het voelen. Zij sluiten zich vaak juist af van het voelen in plaats van dat zij zich openstellen. Maar als voelen, denken en doen in balans zijn zijn we op ons best. Haptonomie helpt je om meer aanwezig te zijn in je lichaam en te luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft. Op aanraken heerst in deze maatschappij vaak een taboe. Maar juist aangeraakt worden draagt bij aan een gevoel van bevestiging, het laat je voelen dat je er mag zijn. Het geeft je veiligheid en rust. Aanraking draagt ook bij in de groei van lichaamsbewustzijn, zelfbewustzijn en het ontwikkelen van positief contact.


75 min. € 92,50